MFP: Programul Tezaur va începe din ultimul trimestru al acestui an
Posted on Friday June 23, 2017


'În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, ca instrumente de economisire, se va continua Programul 'Fidelis' de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere. Complementar acestuia se va introduce începând cu trimestrul IV al anului 2017, Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie prin intermediul unităţilor teritoriale ale trezoreriei statului', se arată în document.

În perioada 2017-2019, pe piaţa internă, MFP intenţionează să continue politica de construire a unor serii de obligaţiuni de stat de tip benchmark lichide de-a lungul întregii curbe de randament, concomitent cu o politică transparentă de emitere a titlurilor de stat, până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de până la 2 miliarde euro, cu informarea în prealabil a pieţei în ceea ce priveşte volumele, frecvenţa lansării/redeschiderii anumitor categorii de maturităţi.

'MFP poate redeschide periodic emisiunile de titluri de stat denominate în euro pe piaţa internă în contextul unei cereri importante pentru astfel de instrumente venită din partea investitorilor locali în lipsa unor instrumente alternative, fiind astfel create premisele unui raport maturitate/cost avantajos. De asemenea, în funcţie de finalizarea cadrului procedural şi operaţional la nivelul BNR, se are în vedere utilizarea de operaţiuni specifice de piaţă secundară, de tipul răscumpărărilor anticipate sau preschimbărilor de titluri de stat, în scopul facilitării procesului de refinanţare a seriilor cu volume mari acumulate, care devin scadente şi accelerării procesului de creare a unor serii de titluri de stat de tip benchmark lichide. În mod similar, se intenţionează utilizarea operaţiunilor de tip reverse repo pentru un management eficient al lichidităţilor, în baza unei consultări în prealabil cu BNR, în vederea coordonării politicilor de finanţare şi de administrare a lichidităţilor cu cele monetare', informează MFP.

În luna mai, Ştefan Nanu, director al Trezoreriei din cadrul MFP, declara că Ministerul Finanţelor Publice lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, iar din septembrie vor fi şi certificate de Trezorerie.

'După succesul de anul trecut când am anunţat 100 de milioane şi a fost o cerere de peste 730 milioane lei suntem cumva obligaţi să revenim cu o emisiune în cadrul programului Fidelis. Am demarat procesul pentru această emisiune. Am transmis cererea de ofertă către instituţiile financiare care sunt înregistrate la Bursa de Valori pentru astfel de intermediere. Vom selecta sindicatul de intermediere, după care vom parcurge şi ceilalţi paşi. Sperăm ca undeva la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie să înceapă perioada de subscriere efectivă din partea populaţiei. Ne-am gândit să lungim un pic maturitatea. Dacă până acum am avut titluri de stat pe 2 ani, acum vom merge pe trei ani pentru a încuraja economisirea pe termen lung', a spus Nanu, conform unei înregistrări video publicate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe pagina de Facebook.

El a precizat, de asemenea, că vor fi lansate, trimestrial, din septembrie, certificate de Trezorerie.

'De asemenea, intenţionăm să revenim cu un instrument tradiţional al statului, al certificatelor de trezorerie pentru populaţie, care va fi vândut prin reţeaua teritorială de unităţi ale Trezoreriei statului. Acest instrument probabil va fi relansat în luna septembrie, având în vedere că sunt necesare anumite etape premergătoare. Trebuie să punem la punct o aplicaţie IT, făcut un training personalului din Trezorerie', a mai arătat oficialul MFP.

Nanu a vorbit despre diferenţele dintre cele două produse ce urmează a fi lansate.

'Prima diferenţă dintre cele două produse este cea a vânzării. Dacă în cadrul programului Fidelis distribuirea se face prin sindicatul de intermediere, pentru celălalt va fi utilizată reţeaua Trezoreriilor. Am primit foarte multe scrisori din partea anumitor oameni care erau obişnuiţi să cumpere de la trezorerii şi erau nostalgici de a cumpăra prin reţeaua de trezorerii. Instrumentul prin Bursă are un avantaj prin perspectiva transparenţei preţului şi a posibilităţii de vânzare. Acest avantaj dispare pentru celălalt instrument. Prin Trezorerii vom avea o continuitate la aceste emisiuni, respectiv vor fi prospecte trimestriale pe care le vom publica şi în care vom anunţa paleta de maturităţi la care persoanele fizice pot subscrie. Vor fi mai multe maturităţi', a mai arătat Ştefan Nanu.


ANAF a implementat poprirea electronică
Posted on Friday June 23, 2017


Prin intermediul acestui sistem, potrivit ANAF, este asigurată o comunicare rapidă şi eficientă a actelor de executare si sunt înlăturate deficienţele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligaţiilor fiscale, astfel încât activitatea contribuabililor să fie cât mai puţin afectată.

"Sistemul de comunicare a actelor de executare catre institutiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta este realizat în baza Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 691/2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora. Poprirea electronică are în vedere debirocratizarea şi simplificarea procedurilor administrative, precum şi modernizarea şi eficientizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", se arată în comunicat.

Acest sistem asigură, potrivit Fiscului, comunicarea actelor de executare emise de către organele fiscale centrale către instituţiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice, respectiv a adreselor de înfiinţare a popririi banilor şi a deciziilor de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităţilor băneşti. Obiectivele implementarii acestui sistem sunt, potrivit ANAF, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv cele emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, reducerea costurilor de comunicare/operare pentru părţile implicate şi ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire în timp real.


BNP a achiziţionat 50% din divizia de finanţare Opel. Banca este prezentă în România prin Cetelem, Arval şi Cardif
Posted on Friday June 23, 2017


„Ne vom intensifica investiţiile în regiune, multe dintre ele fiind în favoarea României, atât datorită climatului macroeconomic bun, cât şi optimismului şi apetitului pentru consum al românilor. De aceea, în următorii trei-patru ani, vom acorda credite care se vor cuantifica la minimum 4-5 milioane de euro" a declarat Bruno Leroux, CEO Cetelem România. Acesta a precizat că datele financiare ale companiei mamă, BNP Paribas Personal Finance includ circa 20.000 de angajaţi în circa 28 de ţări şi 27 de milioane de clienţi individuali. Acestea nu cuprind însă ultima achiziţie a companiei, 50% din divizia de finanţare Opel.

Potrivit unei estimări Bloomberg, afacerile pe nişa de creditare pentru achiziţia de automobile ale BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, vor creşte cu o treime după preluarea diviziei de finanţare a Opel de la General Motors, într-o tranzacţie asociată preluării producătorului german de automobile de către PSA Peugeot Citroen, cel mai mare constructor de maşini din Franţa.

Banque PSA Finance, divizia financiară a PSA Peugeot Citroen, şi BNP Paribas Personal Finance au preluat câte 50% din acţiunile diviziei de finanţare a Opel, care avea la sfârşitul anului trecut în portofoliu credite de 9,6 miliarde de euro în 11 ţări. Anterior tranzacţiei, portofoliul BNP Paribas de credite pentru achiziţia de automobile crescuse cu aproximativ 50% în trei ani, de la 10 miliarde de euro în 2013 la 15 miliarde de euro anul trecut. Valoarea tranzacţiei a fost de 0,9 miliarde euro.

Directorul general al BNP Paribas Personal Finance, Laurent David, declara în martie pentru Reuters că tranzacţia cu Opel a fost negociată în doar câteva săptămâni, iar banca franceză a concurat cu mai multe instituţii financiare pentru preluarea diviziei de finanţare a companiei germane.

Banca franceză vrea să integreze "banca" Opel cu propriile operaţiuni din sectorul creditării pentru automobile şi vizează crearea de sinergii cu Arval, divizia de leasing, şi Cardif, compania de asigurări din portofoliu. Menţionăm că divizia de consumer finance a Opel nu era prezentă în România.

Cetelem acordă credite auto de minimum 5.000 de lei, iar divizia de leasing, Arval, precum şi cea de asigurări, Cardif, sunt prezente pe piaţa românească. Este foarte probabil ca în viitor, Cetelem să poată finanţa şi achiziţia mărcilor Opel şi Peugeot în România.


BCE vrea să aibă competenţa legală de a reglementa activitatea de clearing
Posted on Friday June 23, 2017


Concret, BCE ar dori ca articolul 222 modificat din statul său să fie următorul: 'BCE şi băncile naţionale por oferi facilităţi iar BCE poate elabora reglementări, pentru a asigura sisteme eficiente şi solide de clearing şi plăţi precum şi sisteme de clearing pentru instrumente financiare în interiorul Uniunii şi cu alte ţări' a precizat BCE într-un comunicat de presă.

Instituţia de la Frankfurt a subliniat că noile sale puteri ar include 'un rol semnificativ extins' pentru BCE şi băncile centrale din zona euro în domeniul supervizării caselor de clearing, în special a celor importante amplasate în afara UE.

În condiţiile în care în prezent aproximativ 90% din activităţile de clearing cu derivative denominate în euro se derulează la Londra, unii oficiali europeni vor să ceară relocarea acestor activităţi în UE în timp ce BCE susţine că această relocare este necesară numai dacă îşi va pierde actualele puteri de supervizare.

Propunerea de modificare a statutului BCE a fost trimisă către Parlamentul European şi către şefii de stat din UE spre adoptare. BCE şi Comisia Europeană vor emite o opinie cu privire la această recomandare.


Marile bănci americane au trecut testele de stres ale Fed
Posted on Friday June 23, 2017


Toate cele 34 de mari bănci americane au trecut cu succes prima etapă a testelor de stres anuale, demonstrând că sunt suficient de solide pentru a suporta condiţii de recesiune extremă şi să menţină fondurile proprii deasupra nivelului minim cerut, a precizat Fed. În cel mai negativ scenariu, marile bănci americane ar înregistra pierderi de 383 miliarde de dolari iar nivelul capitalului propriu de tip Tier 1 ar coboră de la 12,5% la 9,2%, dar ar rămâne peste nivelul minim cerut (4,5%), performanţele înregistrate la acest capital fiind mai bune decât anul trecut, a subliniat Fed.

'Rezultatele din acest an demonstrează că, chiar şi în eventualitatea unei recesiuni severe, marile noastre bănci ar rămâne bine capitalizate. Aceasta le-ar permite să continue să acorde credite pe întreaga durată a ciclului economic şi să susţină gospodăriile şi companiile într-o perioadă dificilă', a declarat Jerome Powell, responsabilul Fed cu reglementarea bancară.

Din cele 34 de bănci evaluate în cadrul testelor de stres, Ally Financial şi KeyCorp au fost singurele care în caz de recesiune severă ar înregistra un indice de solvabilitate mai mic de 7%. În ceea ce priveşte marile bănci de pe Wall Street, Citigroup a înregistrat cel mai bun scor, cu un indice de solvabilitate de 9,7%. Alte cinci mari bănci americane, JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group şi Morgan Stanley, au înregistrat indici de solvabilitate cuprinşi între 8,4% şi 9,4% chiar şi în scenariul cel mai pesimist.

Aceasta teste de stres au fost introduse în urmă cu şapte ani de legea Dodd-Frank, după criza financiară din 2008, pentru a măsura soliditatea sectorului bancar, considerat vital pentru sănătatea economiei americane. În cel mai grav scenariu analizat de Fed, rata şomajului s-ar dubla la 10%, bursa s-ar prăbuşi iar piaţa imobiliară sr cunoaşte o criză severă.

Testele introduse de legea Dodd-Franck în 2010 şi denumite DFAST (pour 'Dodd-Frank Act Stress Tests'), nu constituie însă decât o parte din examenul Fed. O a doua fază crucială va evalua sistemele de măsură şi control introduse de fiecare bancă iar rezultatele acestei faze mai calitative, denumită 'CCAR' (Comprehensive Capital Analysis and Review), şi care vor fi publicate la data de 28 iunie, sunt aşteptate cu mai mare interes de pieţe pentru că Fed se va pronunţa asupra planurilor de redistribuire a capitalurilor către acţionari şi dacă situaţia o va cere se poate opune acestor planuri.NOUTAŢI
23.06
MFP: Programul Tezaur va începe din ultimul trimestru al acestui an

'În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor d...Mai mult

23.06
ANAF a implementat poprirea electronică

Prin intermediul acestui sistem, potrivit ANAF, este asigurată o comunicare rapidă ş...Mai mult

23.06
BNP a achiziţionat 50% din divizia de finanţare Opel. Banca este prezentă în România prin Cetelem, Arval şi Cardif

„Ne vom intensifica investiţiile în regiune, multe dintre ele fiind în favoarea Ro...Mai mult


ŞTIRI
15.05
Profesioniştii pieţei de capital cer impozit de 1% pentru câştigul din investiţiile mai mari de un an
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) a transmis Comisiei de buget-fina...Mai mult
28.01
UE spera la unificarea pieţelor de capital până în 2019
Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze uniunea pieţelor de capital până în ...Mai mult
14.10
Conferința Națională a Pieței de Capital (ediția 2014)
Conferința Națională a Pieței de Capital, ediția 2014, va avea loc pe 24 noiembrie la...Mai mult
13.10
Parlamentul a promulgat legea privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate
"Art. 1. - Prezenta lege reglementează procedura legală de urmat pentru clarificarea ...Mai mult
18.09
Scotienii au votat azi
Daca referendumul va duce la independenta Scotiei, pietele intreaba: ce se intampla cu dat...Mai mult
09.09
ASF a depus raportul anual pentru 2013
Raportul anual 2013 a fost analizat şi aprobat de Consiliul Autorității de Supraveghere...Mai mult
09.09
"Tinere talente", 2014
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Academia de Studii Economice Bucureşti au î...Mai mult
17.04
Statul a vândut cu discount de 9% pachetul de 15% din Transgaz. A luat 179 lei pe acţiune!
Ultimul pret de la BVB era 197 lei/ actiune. Pe 15% din companie a obtinut 72 milioane eur...Mai mult
29.03
Incetare contract de mandat Director General Bursa de Valori Bucuresti
Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, a decis în ședința sa din d...Mai mult
10.02
Lansare a sistemului alternativ de tranzactionare Best X
Joi 14 februarie la hotel Royal va fi o prezentare a sistemului alternativ de tranzactiona...Mai mult
22.01
S-a oprit cresterea actiunilor si intarirea leului?
In ultimele zile asistam la mici corectii de pret pe actiuni si la o revenire usoara a eur...Mai mult
11.01
Iese Banca Carpatica din anonimat?
Saptamana care s-a incheiat a adus cresteri mari pentru Banca Carpatica (BCC), trezind-o d...Mai mult
04.01
Lansare OPPC 23 Ianuarie 2013
La data de 23 ianuarie 2013, va fi lansat public OPPC. ...Mai mult
04.01
Şomajul in crestere din SUA aduce pesimism pe bursele europene dupa doua zile de cresteri
Bursa de la Bucuresti reactioneaza cu intarziere la datele din US. In prima zi de tranzact...Mai mult
EVENIMENTE
image
"Aplicarea dreptului pieței de capital" - seminar dedicat formării procurorilor, 8-9 mai 2017
În datele de 8 si 9 mai 2017, Institutul Naționa...Mai mult
Data 15/05/2017
image
Conferinţa-Dezbatere națională “MiFID II / MiFIR 2018 – O schimbare fundamentală. Cât de pregatită este piața de capital românească?"
În data 16 februarie 2017 OPPC organizează o con...Mai mult
Data 15/02/2017
image
Dezbatere națională “Abuzul de piață: Accesul la informațiile privilegiate ale companiilor listate și manipularea pieței - Obligații, Riscuri, Sancțiuni”, 29 noiembrie 2016, București
Astăzi, 29 noiembrie 2016, OPPC a organizat o dez...Mai mult
Data 29/11/2016
image
“PIAȚA DE CAPITAL - INCLUSĂ ÎN PROIECTUL DE ȚARĂ?”, 24 noiembrie 2016
În data de 24 noiembrie 2016, sub coodonarea domn...Mai mult
Data 28/11/2016
image
“Aplicarea dreptului pieţei de capital” - seminar dedicat formării procurorilor, 20-21 octombrie 2016
În datele de 20 și 21 octombrie 2016, Institutul...Mai mult
Data 27/11/2016
image
Conferinta "Aplicarea dreptului pietei de capital" 8-9 septembrie, Bucuresti
In 8-9 septembrie Organizatia Profesionistilor Pie...Mai mult
Data 07/09/2016
image
CONFERINTA 17 MARTIE 2016 - " Fonduri alternative de investiții. Schimbări.Perspective.Oportunități".
Joi, 17 Martie 2016, la Hotel Marriott Bucharest G...Mai mult
Data 04/03/2016
image
CURSURI DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ 05.10.2015 – 10.10.2015
Conform autorizației ASF nr. 198 / 02.10.2015, O...Mai mult
Data 06/10/2015
image
Decizia de atestare a OPPC ca organism de formare profesionala
Autoritatea de Supraveghere Financiara Decizia ...Mai mult
Data 28/01/2015
image
Conferința Naţională a Pieţei de Capital (CNPC 2014)
Luni, 24 noiembrie 2014, a avut loc Conferința Na...Mai mult
Data 10/12/2014
image
Seminarul INM "Piata de Capital", 20-21 noiembrie, Bucuresti
Intre 20–21 noiembrie a avut loc ultimul seminar...Mai mult
Data 30/11/2014
image
Seminar INM, 2-3 iunie 2014
Seminarul INM "Piata de Capital", 2-3 iunie, Bucur...Mai mult
Data 05/06/2014
image
Seminar INM, 22-23 mai 2014
Intre 22 – 23 mai a avut loc seminarul “Piata ...Mai mult
Data 06/05/2014
image
Conferinta "Aplicarea dreptului pietei de capital", 2013
Institutul National al Magistraturii (INM) si Orga...Mai mult
Data 24/09/2013
image
Lansare ”Strategie pentru piata de capital”
In curand OPPC va lansa public materialul ”Dezvo...Mai mult
Data 22/04/2013
image
Money Talks - Interviuri cu specialisti
Ai lichiditati de investit si nu stii care e cea m...Mai mult
Data 07/04/2013
image
Lansare OPPC 23 Ianuarie 2013
Lansarea OPPC va avea loc la Hotel Marriot in fata...Mai mult
Data 04/01/2013

PARTENERI

INFO

Vizitatori