Majorarea accizei la carburanţi ar putea adaugă la rata inflaţiei circa 0,4 puncte procentuale - economist-şef BCR
Posted on Thursday August 17, 2017


'Pentru acest final de an nu ne-am revizuit, deocamdată, estimarea privind rata inflaţiei, pe care o vedem în continuare să atingă nivelul de 1,9%. Deşi anunţata majorare a accizei la carburanţi ar putea adaugă la rata inflaţiei circa 0,4 puncte procentuale şi mai există şi riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, pe datele pe care le avem acum, se pare că preţurile la alimente, în special la legume şi fructe, ar putea avea o evoluţie de natură sa contracareze o parte din impactul factorilor inflaţionişti menţionaţi. Rămâne totuşi de văzut dacă nu cumva o majorare a preţurilor la carburanţi se va rostogoli nestăvilit pe lanţul de costuri, ţinând cont că, de exemplu, în cazul unor produse alimentare, costurile cu transportul au o pondere relevantă în preţul de vânzare. Concluzionând, inflaţia la 2017 o prognozăm la 1,9%, neschimbată, însă ataşăm acestei proiecţii riscuri în creştere privind înregistrarea unei inflaţii mai ridicate cu circa 0,2 - 0,3 puncte procentuale', a explicat Braun.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit, la începutul acestei luni, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,5%.

De asemenea, analiştii financiari bancari se aşteaptă ca inflaţia anuală la finalul anului curent să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor.

Astfel, într-un sondaj intern realizat în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) se menţionează faptul că absolut toţi analiştii chestionaţi au indicat o majorare a aşteptărilor inflaţioniste pentru finalul anului curent şi următor.

Răspunsurile oferite plasează inflaţia anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecţii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent şi 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2017), se menţiona concluziile cercetării AAFBR,


Vicepremier: Pentru a păstra ritmul de creştere economică - atenţie deosebită pe stimularea investiţiilor şi fonduri europene
Posted on Wednesday August 16, 2017


'Datele publicate astăzi (miercuri - n.r.) de Institutul Naţional de Statistică pentru primul semestru al anului 2017 confirmă trendul ascendent pe care se află economia României, creşterile înregistrate depăşind semnificativ estimările tuturor analiştilor şi ale organismelor şi instituţiilor financiare internaţionale. Toate aceste evoluţii pozitive din economie ne dau încredere că măsurile pe care le luăm sunt cele corecte. Dorinţa noastră este să continuăm în acelaşi ritm, cu o atenţie deosebită în ceea ce priveşte stimularea investiţiilor şi atragerea fondurilor europene. Sunt două instrumente majore care ne vor permite să avem o creştere economică consolidată pe termen lung', a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,8% în primul semestru din acest an pe seria brută, se arată într-un comunicat de presă al INS. Conform sursei citate, pe seria ajustată sezonier, creşterea economică a fost de 5,7%.

În ceea ce priveşte trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,9% pe seria brută.

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II 2017, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,7%.

În semestrul I 2017, comparativ cu intervalul similar din 2016, PIB-ul a crescut cu 5,7%.


Fiscul rambursează companiilor TVA de peste 704 milioane lei, în august
Posted on Wednesday August 16, 2017


Potrivit ANAF, deconturile cu restituire şi compensare se ridică la 545,07 milioane lei, din care 53,07 milioane lei se compensează şi 492 milioane lei se restituie. În acelaşi timp, deconturile cu compensare integrală au un cuantum total de 109,84 milioane de lei.

În cazul compensărilor totale sau parţiale, Fiscul va soluţiona toate deconturile pentru care a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit, care totalizează 492 milioane de lei, plata efectivă va fi realizată în două tranşe - prima tranşă, în valoare de 263,02 de milioane de lei, iar a doua tranşă, de 228,98 milioane lei.

Sumele includ, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 22.06.2017, cu excepţia deconturilor aferente operaţiunilor de import, care au fost soluţionate pânã la data selecţiei, precizează sursa citată.

În luna iulie, Fiscul a anunţat că a rambursat 934,28 miliarde de lei din taxa pe valoarea adăugată (TVA).


Creşterea costului de trai, evoluţia economiei şi pierderea locului de muncă, temerile românilor în 2017
Posted on Thursday August 17, 2017


Studiul a fost realizat la iniţiativa grupului britanic International Personal Finance, prezent pe piaţa locală prin subsidiara Provident Financial România, pe un eşantion reprezentativ de aproximativ 4.000 de clienţi ai grupului din patru ţări europene, precum şi din Mexic.

Potrivit datelor studiului, pentru respondenţii din Europa, principalul motiv al creşterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile cu chirii sau rate pentru achiziţia locuinţei (19%) şi de cheltuielile cu alimentaţia (19%).

Ieşirea la pensie este un factor despre care 12% dintre respondenţii din România consideră că le-ar putea afecta nivelul de trai, spre deosebire de media de numai 6% la nivel european, iar 7% dintre ei iau în calcul posibilitatea ca în perioada următoare să primească mai puţini bani din străinătate şi, astfel, nivelul de trai să fie afectat.

De asemenea, 94% dintre clienţii români se gândesc atent înainte să ia un credit, iar 92% nu împrumută mai mult decât ştiu că pot rambursa.

Românii au un comportament de creditare responsabil, arată studiul GfK UK pentru compania-mamă a Provident Financial România. Cei mai mulţi dintre respondenţii din România spun că iau în calcul împrumuturile de la bănci sau instituţii financiare nebancare în principal atunci când vor să facă îmbunătăţiri în locuinţă (31%), când intervin cheltuieli neaşteptate care le pot influenţa situaţia financiară (29%) sau cheltuieli medicale (18%), când caută să-şi consolideze datoriile (23%), dar şi pentru a investi în educaţia copiilor (5%).

,,Împrumuturile pe termen scurt acordate de instituţiile financiare nebancare sunt o soluţie reală pentru românii care altfel ar putea fi excluşi de la o formă legală de finanţare. Cercetarea GfK confirmă încă o dată că românii au încredere în instituţiile financiare nebancare şi că iau împrumuturi în mod responsabil, analizând atent toate condiţiile şi costurile totale ale creditului', a declarat Viktor Boczan, directorul general al Provident Financial România.

Aproximativ 75% dintre respondenţii români susţin, totodată, că au încredere în instituţiile financiare nebancare şi în serviciile pe care le oferă, cu patru puncte procentuale mai mulţi decât în 2016 şi cu 2 puncte procentuale mai mulţi decât cei care declară că au un nivel ridicat de încredere în instituţiile bancare tradiţionale. Mai mult, opt din zece respondenţi consideră că IFN-urile au un rol important în societate. În acest context, 75% dintre aceştia spun că ar recomanda serviciile instituţiilor financiare nebancare membrilor familiei sau prietenilor atunci când au nevoie de un împrumut.

Un procent de 60% dintre respondenţii români la sondaj se declară mulţumiţi de nivelul lor actual de trai, cu opt puncte procentuale mai mult decât în 2016 şi peste media de 53% la nivel european. Mai mult, 66% sunt încrezători că situaţia financiară personală se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, similar cu nivelul de anul trecut (67%), însă peste media europeană de 45%.

Pentru respondenţii din România, situaţia financiară mai bună este pusă pe seama schimbării circumstanţelor familiale (35%), a schimbării locului de muncă (11%) sau a creşterii veniturilor salariale la actualul loc de muncă (10%). Evoluţia situaţiei financiare personale corespunde percepţiei cu privire la evoluţia situaţiei economice în ansamblu a României, 49% dintre participanţii la sondajul din România aşteptându-se la o îmbunătăţire în următoarele 12 luni, în timp ce 16% mizează că economia va rămâne stabilă în 2017. Prin comparaţie, în restul ţărilor europene unde este prezent grupul IPF, doar 28% dintre respondenţi se aşteaptă, în medie, la o evoluţie pozitivă a economiei ţării lor.

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), care are 2,5 milioane de clienţi în nouă ţări din Europa, precum şi în Mexic şi Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală şi de Sud-Est şi una dintre cele mai puternice companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

Din 2006, Provident a investit în România peste 300 de milioane de euro şi a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de aproape 90 de milioane de euro.


Ministerul Finanţelor Publice a atras, joi, 300 de milioane de lei de la bănci, la un randament de 2,9% pe an
Posted on Thursday August 17, 2017


Valoarea nominală a emisiunii a fost 300 de milioane de lei, însă băncile au supra-subscris oferta în valoare de 614,1 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 3,445 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna august 2017, în scădere cu aproape 39% faţă de luna anterioară, când suma totală planificată a fost de 5,610 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.



NOUTAŢI
17.08
Majorarea accizei la carburanţi ar putea adaugă la rata inflaţiei circa 0,4 puncte procentuale - economist-şef BCR

'Pentru acest final de an nu ne-am revizuit, deocamdată, estimarea privind rata infla...Mai mult

16.08
Vicepremier: Pentru a păstra ritmul de creştere economică - atenţie deosebită pe stimularea investiţiilor şi fonduri europene

'Datele publicate astăzi (miercuri - n.r.) de Institutul Naţional de Statistică pent...Mai mult

16.08
Fiscul rambursează companiilor TVA de peste 704 milioane lei, în august

Potrivit ANAF, deconturile cu restituire şi compensare se ridică la 545,07 milioane l...Mai mult


ŞTIRI
15.05
Profesioniştii pieţei de capital cer impozit de 1% pentru câştigul din investiţiile mai mari de un an
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) a transmis Comisiei de buget-fina...Mai mult
28.01
UE spera la unificarea pieţelor de capital până în 2019
Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze uniunea pieţelor de capital până în ...Mai mult
14.10
Conferința Națională a Pieței de Capital (ediția 2014)
Conferința Națională a Pieței de Capital, ediția 2014, va avea loc pe 24 noiembrie la...Mai mult
13.10
Parlamentul a promulgat legea privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate
"Art. 1. - Prezenta lege reglementează procedura legală de urmat pentru clarificarea ...Mai mult
18.09
Scotienii au votat azi
Daca referendumul va duce la independenta Scotiei, pietele intreaba: ce se intampla cu dat...Mai mult
09.09
ASF a depus raportul anual pentru 2013
Raportul anual 2013 a fost analizat şi aprobat de Consiliul Autorității de Supraveghere...Mai mult
09.09
"Tinere talente", 2014
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Academia de Studii Economice Bucureşti au î...Mai mult
17.04
Statul a vândut cu discount de 9% pachetul de 15% din Transgaz. A luat 179 lei pe acţiune!
Ultimul pret de la BVB era 197 lei/ actiune. Pe 15% din companie a obtinut 72 milioane eur...Mai mult
29.03
Incetare contract de mandat Director General Bursa de Valori Bucuresti
Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, a decis în ședința sa din d...Mai mult
10.02
Lansare a sistemului alternativ de tranzactionare Best X
Joi 14 februarie la hotel Royal va fi o prezentare a sistemului alternativ de tranzactiona...Mai mult
22.01
S-a oprit cresterea actiunilor si intarirea leului?
In ultimele zile asistam la mici corectii de pret pe actiuni si la o revenire usoara a eur...Mai mult
11.01
Iese Banca Carpatica din anonimat?
Saptamana care s-a incheiat a adus cresteri mari pentru Banca Carpatica (BCC), trezind-o d...Mai mult
04.01
Lansare OPPC 23 Ianuarie 2013
La data de 23 ianuarie 2013, va fi lansat public OPPC. ...Mai mult
04.01
Şomajul in crestere din SUA aduce pesimism pe bursele europene dupa doua zile de cresteri
Bursa de la Bucuresti reactioneaza cu intarziere la datele din US. In prima zi de tranzact...Mai mult
EVENIMENTE
image
"Aplicarea dreptului pieței de capital" - seminar dedicat formării procurorilor, 8-9 mai 2017
În datele de 8 si 9 mai 2017, Institutul Naționa...Mai mult
Data 15/05/2017
image
Conferinţa-Dezbatere națională “MiFID II / MiFIR 2018 – O schimbare fundamentală. Cât de pregatită este piața de capital românească?"
În data 16 februarie 2017 OPPC organizează o con...Mai mult
Data 15/02/2017
image
Dezbatere națională “Abuzul de piață: Accesul la informațiile privilegiate ale companiilor listate și manipularea pieței - Obligații, Riscuri, Sancțiuni”, 29 noiembrie 2016, București
Astăzi, 29 noiembrie 2016, OPPC a organizat o dez...Mai mult
Data 29/11/2016
image
“PIAȚA DE CAPITAL - INCLUSĂ ÎN PROIECTUL DE ȚARĂ?”, 24 noiembrie 2016
În data de 24 noiembrie 2016, sub coodonarea domn...Mai mult
Data 28/11/2016
image
“Aplicarea dreptului pieţei de capital” - seminar dedicat formării procurorilor, 20-21 octombrie 2016
În datele de 20 și 21 octombrie 2016, Institutul...Mai mult
Data 27/11/2016
image
Conferinta "Aplicarea dreptului pietei de capital" 8-9 septembrie, Bucuresti
In 8-9 septembrie Organizatia Profesionistilor Pie...Mai mult
Data 07/09/2016
image
CONFERINTA 17 MARTIE 2016 - " Fonduri alternative de investiții. Schimbări.Perspective.Oportunități".
Joi, 17 Martie 2016, la Hotel Marriott Bucharest G...Mai mult
Data 04/03/2016
image
CURSURI DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ 05.10.2015 – 10.10.2015
Conform autorizației ASF nr. 198 / 02.10.2015, O...Mai mult
Data 06/10/2015
image
Decizia de atestare a OPPC ca organism de formare profesionala
Autoritatea de Supraveghere Financiara Decizia ...Mai mult
Data 28/01/2015
image
Conferința Naţională a Pieţei de Capital (CNPC 2014)
Luni, 24 noiembrie 2014, a avut loc Conferința Na...Mai mult
Data 10/12/2014
image
Seminarul INM "Piata de Capital", 20-21 noiembrie, Bucuresti
Intre 20–21 noiembrie a avut loc ultimul seminar...Mai mult
Data 30/11/2014
image
Seminar INM, 2-3 iunie 2014
Seminarul INM "Piata de Capital", 2-3 iunie, Bucur...Mai mult
Data 05/06/2014
image
Seminar INM, 22-23 mai 2014
Intre 22 – 23 mai a avut loc seminarul “Piata ...Mai mult
Data 06/05/2014
image
Conferinta "Aplicarea dreptului pietei de capital", 2013
Institutul National al Magistraturii (INM) si Orga...Mai mult
Data 24/09/2013
image
Lansare ”Strategie pentru piata de capital”
In curand OPPC va lansa public materialul ”Dezvo...Mai mult
Data 22/04/2013
image
Money Talks - Interviuri cu specialisti
Ai lichiditati de investit si nu stii care e cea m...Mai mult
Data 07/04/2013
image
Lansare OPPC 23 Ianuarie 2013
Lansarea OPPC va avea loc la Hotel Marriot in fata...Mai mult
Data 04/01/2013

PARTENERI

INFO

Vizitatori