Restanţele firmelor şi populaţiei la bănci însumau peste 13,6 miliarde lei, în februarie
Posted on Friday March 24, 2017


Din această sumă, peste 6 miliarde lei reprezentau restanţe în moneda naţională, în scădere cu 33,4%, iar circa 7,55 miliarde lei restanţe în valută, în coborâre cu 37,5%.

Din totalul restanţelor, circa 4,98 miliarde lei erau înregistrate în Bucureşti.

Totalul creditelor depăşea 222,5 miliarde lei la finele lunii februarie, fiind cu 2,11% mai mare decât valoarea consemnată la finalul aceleiaşi luni din 2015. Împrumuturile în moneda naţională se cifrau la 127,1 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte creditele acordate populaţiei, de peste 113,1 miliarde lei, cele pentru consum totalizau mai mult de 51,4 miliarde lei, cele pentru locuinţe depăşeau 59 miliarde lei, iar cele destinate altor scopuri - peste 1,27 miliarde lei.

Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut cu 13.029, la 648.873 în ianuarie, faţă de nivelul din decembrie, fiind a treia lună consecutivă de creştere, se arată în datele Băncii Naţionale a României.

În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, acestea se ridicau, în ianuarie, la 8,08 miliarde lei, în creştere cu 1% comparativ cu luna anterioară, din care peste 3 miliarde lei erau în moneda naţională, 3,45 miliarde lei echivalent în euro, 1,58 miliarde lei echivalent în alte valute şi 45,5 milioane lei echivalent în dolari.

În funcţie de categoria de întârziere, restanţele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 4,5 miliarde lei. De asemenea, statistica BNR relevă faptul că existau restanţe de 62,9 milioane lei, cu o întârziere de 61 - 90 de zile, respectiv de 38,7 milioane lei, între 31- 60 de zile.

Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanţului depăşea 1,5 miliarde lei, iar 1,97 miliarde lei - la colectare.


ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor fiscale este 27 martie
Posted on Friday March 24, 2017


Potrivit Calendarului obligaţiilor fiscale pe 2017, până luni trebuie plătit impozitul pe profit pe anul precedent. Contribuabilii care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit depun declaraţia şi plătesc impozitul până pe data de 25 a celei de-a treia luni de la închiderea anului fiscal modificat. Tot luni, trebuie depus şi Decontul de taxă pe valoarea adaugată.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit, trebuie să plătească, în 27 martie, contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă trimestrului I 2017.

De asemenea, plătitorii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală sau din premii şi jocuri de noroc trebuie să achite impozitul reţinut la sursă în luna precedentă până în 27 martie.

Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (cu excepţia veniturilor din arendare), activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură trebuie să efectueze plăţile anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului I 2017.

ANAF reaminteşte, de asemenea, că, începând din aprilie, va demara acţiuni de control fiscal dedicate verificării legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii stabilirii bazelor de impozitare pentru taxa pe valoarea adăugată şi în special a impozitului pe profit aferent anului 2016, pentru toate categoriile de contribuabili mari, mijlocii şi mici, din toate domeniile de activitate economică, inclusiv cel financiar-bancar.

'Declaraţia privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistenţă. Formularul se depune la organul fiscal competent de către contribuabilii mici, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Conform OPANAF 2520/2010, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii au obligaţia depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro. Semnarea declaraţiilor se realizează prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condiţiile Legii nr. 455/2001', subliniază comunicatul citat.


Euro rămâne sub nivelul de 4,56 lei. Leul continuă să recupereze distanţa faţă de monedele din regiune
Posted on Friday March 24, 2017


Joi, BNR a afişat un curs de 4,5555 lei/euro.

Leul a dat semne de revenire încă de miercuri şi a continuat să se aprecieze joi şi vineri în faţa euro.

Analiştii şi investitorii sunt tot mai atenţi la politicile guvernului în materie fiscală şi salarială, în condiţiile în care economiştii consideră că deficitul bugetar al României ar putea creşte la niveluri nesustenabile în acest an.

Analiştii consideră însă că aprecierea leului ar putea fi una de durată, iar leul ar putea continua să crească în raport cu euro, în contextul în care monedele din regiune sunt pe trend ascendent de circa două săptămâni.

"Calendarul global este mai încărcat astăzi, dar asta nu ar trebui să afecteze leul prea mult, în condiţiile în care acesta trebuie să recupereze distanţa faţă de monedele din regiune", arată un raport al ING Bank, publicat vineri.

Euro continuă aprecierea în faţa dolarului american, fiind cotat pe pieţele internaţionale dincolo de pragul de 1,08 dolari.

În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2229 lei joi la 4,2149 lei vineri.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut de la 4,2545 lei la 4,2530 lei.


BEI cere justiţiei franceze să investigheze modul în care Renault a utilizat creditele pe care i le-a acordat
Posted on Friday March 24, 2017


Începând din 2009, BEI a acordat credite preferenţiale în valoare de peste opt miliarde de euro, pentru a susţine dezvoltarea de vehicule cu emisii reduse de CO2, mai multor producători auto printre care şi Volkswagen, care în 2015 a recunoscut că a utilizat dispozitive care falsifică rezultatelor testelor de poluare. Printre tehnologiile finanţate de BEI se numără şi motoarele diesel.

'BEI a acordat Renault mai multe credite pentru a finanţa diferite proiecte, inclusiv cercetare şi dezvoltare pentru a reduce emisiile de CO2, în valoare de peste 800 milioane de euro', se arată într-o scrisoare datată 30 ianuarie şi trimisă de divizia de anchetare a fraudelor de la BEI către Tribunalul de primă instanţă de la Paris. 'BEI aplică o politică de toleranţă zero faţă de fraudă şi corupţie(...)vă solicităm o întâlnire pentru a stabili dacă finanţarea noastră este implicată în investigaţia dumneavoastră şi să vă oferim orice asistenţă posibilă', se mai arată în scrisoarea BEI.

Acţiunile Renault au înregistrat o scădere de 7,8% la finele săptămânii trecute după ce cotidianul francez 'Liberation' a publicat o copie a unui proces verbal elaborat de Direcţia generală pentru concurenţă, consum şi combaterea fraudelor (DGCCRF) în care se susţine că 'Renault SAS i-a înşelat pe consumatori la controalele efectuate în special în cazul verificărilor legale de omologarea emisiilor poluante'.

În replică, Renault a dat publicităţii un comunicat în care reiterează că respectă normele de omologare a vehiculelor. 'Grupul Renault reaminteşte că niciunul din serviciile sale nu a încălcat regulile, europene sau naţionale, cu privire la omologarea vehiculelor. Vehiculele Renault nu sunt echipate cu software sau dispozitive de fraudă', subliniază producătorul auto.

Banca Europeană de Investiţii este cel mai mare creditor multilateral din lume, cu împrumuturi de aproape 80 de miliarde de euro acordate anual. În ultima vreme BEI a început să fie investigată pentru finanţarea oferită constructorilor auto având în vedere scandalul 'Dieselgate' şi anchetele care au fost declanşate ulterior în Franţa şi în alte ţări.

De exemplu, Renault a beneficiat în 2012 de un împrumut în valoare de 180 milioane de euro pentru cercetare în domeniul bateriilor şi motoarelor pentru vehiculele electrice iar în 2013 de un împrumut de 400 milioane de euro pentru o nouă generaţie de vehicule ecologice.


Grecia, forţată să majoreze finanţarea de urgenţă acordată băncilor, din cauza retragerilor masive din depozite
Posted on Friday March 24, 2017


Finanţarea de urgenţă a fost majorată cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro (50 de miliarde de dolari), ceea ce ce reflectă evoluţiile privind nivelul lichidităţilor băncilor din Grecia, ţinând cont de retragerile din depozite efectuate de sectorul privat, se arată în comunicatul BoG.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a acceptat solicitarea BoG de majorare a plafonului finanţării de urgenţă pentru creditorii eleni, deşi în ultimele luni instituţia de la Frankfurt a redus sumele destinate sistemului bancar elen, pe fondul stabilizării situaţiei din Grecia.

În acest an, ieşirile din depozitele băncilor elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Din 2015, instituţiile financiare din Grecia se bazează pe finanţarea de urgenţă deoarece retragerile de depozite din băncile greceşti au crescut semnificativ, pe fondul impasului înregistrat în negocierile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali.

Negocierile dintre Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali privind revizuirea programului de asistenţă sunt în impas, din cauza divergenţelor privind reformele în sectorul pensiilor, taxelor şi legislaţiei muncii. Lipsa unui acord cu privire la ţintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor şi reformele promise de oficialii de la Atena au dat naştere la îngrijorări potrivit cărora Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.NOUTAŢI
24.03
Restanţele firmelor şi populaţiei la bănci însumau peste 13,6 miliarde lei, în februarie

Din această sumă, peste 6 miliarde lei reprezentau restanţe în moneda naţională, ...Mai mult

24.03
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor fiscale este 27 martie

Potrivit Calendarului obligaţiilor fiscale pe 2017, până luni trebuie plătit impozi...Mai mult

24.03
Euro rămâne sub nivelul de 4,56 lei. Leul continuă să recupereze distanţa faţă de monedele din regiune

Joi, BNR a afişat un curs de 4,5555 lei/euro.

Leul a dat semne de revenire înc...Mai mult


ŞTIRI
15.05
Profesioniştii pieţei de capital cer impozit de 1% pentru câştigul din investiţiile mai mari de un an
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) a transmis Comisiei de buget-fina...Mai mult
28.01
UE spera la unificarea pieţelor de capital până în 2019
Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze uniunea pieţelor de capital până în ...Mai mult
14.10
Conferința Națională a Pieței de Capital (ediția 2014)
Conferința Națională a Pieței de Capital, ediția 2014, va avea loc pe 24 noiembrie la...Mai mult
13.10
Parlamentul a promulgat legea privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate
"Art. 1. - Prezenta lege reglementează procedura legală de urmat pentru clarificarea ...Mai mult
18.09
Scotienii au votat azi
Daca referendumul va duce la independenta Scotiei, pietele intreaba: ce se intampla cu dat...Mai mult
09.09
ASF a depus raportul anual pentru 2013
Raportul anual 2013 a fost analizat şi aprobat de Consiliul Autorității de Supraveghere...Mai mult
09.09
"Tinere talente", 2014
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Academia de Studii Economice Bucureşti au î...Mai mult
17.04
Statul a vândut cu discount de 9% pachetul de 15% din Transgaz. A luat 179 lei pe acţiune!
Ultimul pret de la BVB era 197 lei/ actiune. Pe 15% din companie a obtinut 72 milioane eur...Mai mult
29.03
Incetare contract de mandat Director General Bursa de Valori Bucuresti
Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, a decis în ședința sa din d...Mai mult
10.02
Lansare a sistemului alternativ de tranzactionare Best X
Joi 14 februarie la hotel Royal va fi o prezentare a sistemului alternativ de tranzactiona...Mai mult
22.01
S-a oprit cresterea actiunilor si intarirea leului?
In ultimele zile asistam la mici corectii de pret pe actiuni si la o revenire usoara a eur...Mai mult
11.01
Iese Banca Carpatica din anonimat?
Saptamana care s-a incheiat a adus cresteri mari pentru Banca Carpatica (BCC), trezind-o d...Mai mult
04.01
Lansare OPPC 23 Ianuarie 2013
La data de 23 ianuarie 2013, va fi lansat public OPPC. ...Mai mult
04.01
Şomajul in crestere din SUA aduce pesimism pe bursele europene dupa doua zile de cresteri
Bursa de la Bucuresti reactioneaza cu intarziere la datele din US. In prima zi de tranzact...Mai mult
EVENIMENTE
image
Conferinţa-Dezbatere națională “MiFID II / MiFIR 2018 – O schimbare fundamentală. Cât de pregatită este piața de capital românească?"
În data 16 februarie 2017 OPPC organizează o con...Mai mult
Data 15/02/2017
image
Dezbatere națională “Abuzul de piață: Accesul la informațiile privilegiate ale companiilor listate și manipularea pieței - Obligații, Riscuri, Sancțiuni”, 29 noiembrie 2016, București
Astăzi, 29 noiembrie 2016, OPPC a organizat o dez...Mai mult
Data 29/11/2016
image
“PIAȚA DE CAPITAL - INCLUSĂ ÎN PROIECTUL DE ȚARĂ?”, 24 noiembrie 2016
În data de 24 noiembrie 2016, sub coodonarea domn...Mai mult
Data 28/11/2016
image
“Aplicarea dreptului pieţei de capital” - seminar dedicat formării procurorilor, 20-21 octombrie 2016
În datele de 20 și 21 octombrie 2016, Institutul...Mai mult
Data 27/11/2016
image
Conferinta "Aplicarea dreptului pietei de capital" 8-9 septembrie, Bucuresti
In 8-9 septembrie Organizatia Profesionistilor Pie...Mai mult
Data 07/09/2016
image
CONFERINTA 17 MARTIE 2016 - " Fonduri alternative de investiții. Schimbări.Perspective.Oportunități".
Joi, 17 Martie 2016, la Hotel Marriott Bucharest G...Mai mult
Data 04/03/2016
image
CURSURI DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ 05.10.2015 – 10.10.2015
Conform autorizației ASF nr. 198 / 02.10.2015, O...Mai mult
Data 06/10/2015
image
Decizia de atestare a OPPC ca organism de formare profesionala
Autoritatea de Supraveghere Financiara Decizia ...Mai mult
Data 28/01/2015
image
Conferința Naţională a Pieţei de Capital (CNPC 2014)
Luni, 24 noiembrie 2014, a avut loc Conferința Na...Mai mult
Data 10/12/2014
image
Seminarul INM "Piata de Capital", 20-21 noiembrie, Bucuresti
Intre 20–21 noiembrie a avut loc ultimul seminar...Mai mult
Data 30/11/2014
image
Seminar INM, 2-3 iunie 2014
Seminarul INM "Piata de Capital", 2-3 iunie, Bucur...Mai mult
Data 05/06/2014
image
Seminar INM, 22-23 mai 2014
Intre 22 – 23 mai a avut loc seminarul “Piata ...Mai mult
Data 06/05/2014
image
Conferinta "Aplicarea dreptului pietei de capital", 2013
Institutul National al Magistraturii (INM) si Orga...Mai mult
Data 24/09/2013
image
Lansare ”Strategie pentru piata de capital”
In curand OPPC va lansa public materialul ”Dezvo...Mai mult
Data 22/04/2013
image
Money Talks - Interviuri cu specialisti
Ai lichiditati de investit si nu stii care e cea m...Mai mult
Data 07/04/2013
image
Lansare OPPC 23 Ianuarie 2013
Lansarea OPPC va avea loc la Hotel Marriot in fata...Mai mult
Data 04/01/2013

PARTENERI

INFO

Vizitatori